Ombudsteam

Dongen


In het kader van de Participatiewet is het verplicht om te solliciteren op aangeboden werk. Het ombudsteam werd betrokken bij een situatie waarin zo’n sollicitatiegesprek zeer ernstige en pijnlijke gevolgen heeft gehad.

Tijdens het sollicitatiegesprek, waarin de sollicitant geen afwijzing heeft getoond naar het aangeboden werk, wordt haar/hem wel de vraag gesteld of dit werk het liefste is wat zij/ hij wil doen. Als het eerlijke antwoord dan luidt dat de echte voorkeur naar iets anders uitgaat wordt het gesprek afgebroken.
Vervolgens krijgt deze persoon te horen dat zijn uitkering een hele maand lang wordt ingetrokken. Een bezwaarschrift brengt de straf terug op een inhouding van een halve maand, maar het verwijt dat de sollicitant zijn verplichting niet is nagekomen blijft gehandhaafd. Als argument wordt gesteld: “BEZWAARMAKER DIENT OP GROND VAN DIE VERPLICHTING OP GEEN ENKELE WIJZE HET VERKRIJGEN VAN ARBEID TE BELEMMEREN”. Hieraan wordt toegevoegd: .... dat het een antwoord is op een gestelde vraag, “DOET HIER NIETS AAN AF”.

Het ombudsteam heeft geen oordeel over de kwestie, maar ziet het wel als haar taak om een dergelijke ongewenste ontwikkeling tijdens het sollicitatiegesprek onder de aandacht te brengen. Door hier rekening mee te houden kan herhaling worden voorkomen!
Voor vragen over, of hulp bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek in het kader van de Participatiewet:
Bel: 06 -49738240 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

twitter logo

InfofolderOTD

facebook

Allle rechten voorbehouden